
Tutaj powstaje kompleks rekreacyjno-hotelowy w Osieku - foto restauracja-molo.pl
W Osieku k. Oświęcimia od trzech lat powstaje kompleks rekreacyjno-hotelowy. Na powierzchni 19 hektarów powstał już zalew otoczony długą na 2300 metrów asfaltową trasą dla rowerzystów i spacerowiczów.
Od początku lutego czynne jest lodowisko o wymiarach 20 na 40 metrów, które w przyszłości zostanie zadaszone. Lodowisko usytuowane jest w bezpośrednim sąsiedztwie nowootwartej restauracji „Molo” znajdującej się nad nowym molo na zalewie. Jak reklamuje właściciel inwestycji, w restauracji osobiście gotuje znany bloger kulinarny i finalista ostatniej edycji „Hell’s Kitchen”– Piotr Ogiński, który serwuje m.in. autorskiego tatara, którym zachwycał się sam mistrz kulinarny Wojciech Modest Amaro.
W kompleksie powstaje także nowoczesne pole kempingowe z pełnym zapleczem sanitarnym i stanowiskami na kampery oraz przyczepy kempingowe. Właściciel liczy na to, że będzie to świetne rozwiązanie np. dla osób odwiedzających Muzeum Auschwitz.
Jednak największą atrakcją będą otwarte w czerwcu br., baseny pod gołym niebem przypominające egzotyczne plaże. Ma to być jedno z pierwszych takich kąpielisk w Polsce. Na terenie znajdzie się brodzik o powierzchni 122 mkw. oraz basen główny o powierzchni 1350 mkw. Wokół basenów zostaną zbudowane plaże, staną stoliki z parasolami, wydzielone zostaną miejsca na leżaki. Wrażenie mają robić rozrzucone płatki masy perłowej migotające w słońcu. W planach jest też wypożyczalnia rowerów wodnych, kajaków, łódek i żaglówek.
Jednocześnie trwają zaawansowane prace przy budowie hotelu, w którym znajda się ekskluzywne apartamenty, sale konferencyjne, bankietowe, kręgielnia i klub bilardowy. Hotel będzie miał także kryty basen i strefę Spa.
Inwestorem tego dużego przedsięwzięcia jest prywatna firma. Szacunkowy koszt budowy kompleksu to około 30 mln zł, z czego 5,8 mln złotych stanowić będą dotacje unijne.
Przeczytaj także

